Hemma efter Grönlands resan

Nu är vi hemkomna efter vår Grönlandsresa. Reste alltså tisdag 20.3 och var hem igen natten till torsdag 29.3.

Vet egentligen inte var vi skall börja, Grönland är stort, vackert, vitt och verkligt kupierat. Jag jämför det ungefär med alperna i mellaneuropa, vilket inte var något jag var helt bredd på inför de 3 dagarna ute i terrängen. Skillnaden till alperna är att på Grönland är det kallt/kallare, ingen växtlighet finns någonstans och det blåser en ganska kall vind från Atlanten…

Vi reste alltså Kronoby-H.fors-Köpenhamn-Kangerslussaur-Sisimiut 20.3, mäktigt att flyga över det vita och vackra Grönland. Tidsskillnaden till Finland var 5h. Loppet startade i byn Sisimiut, Grönlands näststörsta stad med 5600 invånare. Dagen innan loppet berättade arrangörerna om loppet och säkerheten kring det, verkade verkligt ”tilltaget” med läkare, energi m.m. var femte kilometer…på frågan om hur banprofilen ser ut och vad höjdskillnaderna är gavs inga svar…då borde vi ju förstått lite av vad som väntade…

Sträckorna var 50-60km per dag, vilket vi ju tänkte att det blir inget problem, har ju gjort lopp som är dubblet längre än så…men tji fick vi!!

Detta sägs vara världens tuffaste skidtävling, och jag är helt klart beredd att hålla med. Hade som sagt i inte kunnat tänka och föreställa mig att ett skidlopp ordnas i denna terräng, uppför och utför….uppförsbackar som tar från 20min till 60 min att ta sig uppför!! På 15 timmar skidåkning har jag använt mig av parstakning ca. 3 minuter totalt, helt omöjligt att parstaka pga terräng men också en enormt sträv och kall snö! Vi trodde att övernattning i -20-30 grader skulle vara tufft, eller att jag/vi var ”trött” på de tidigare gjorda Nordenskiöldsloppen, men ICKE, det är en enkel match! NU var jag trött, har aldrig upplevt något liknande, finns inte ord, trodde aldrig det skulle ta slut!

I mål är vi, i målet i Sisimiut igen söndag 25.3 efter 3 dagar ute i terrängen.

Något längdskidninglopp är detta inte, det är en ”utmaning” att ta sig till målet och en ”upplevelse” att klara det, muskulärt och psykiskt i karga och hårda förhållanden.

En upplevlese för resten av livet.

Tack till PedersörenejdensAndelsbank, Sportia Mattsson, Bliz, Enervit, Fjällräven!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s